19 Ocak 2014 Pazar

Veritabanı Nedir?

Bilgilerimizin düzgün bir şekilde depolanmasına veritabanı diyebiliriz.Doğru bir şekilde yapılandırıldığında bilgilere ulaşmak hızlı ve doğru olacaktır.Bilgisayar terminolojisinde, sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir,taşınabilir ve birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir.Verilerin doğru bir şekilde yapılandırılması için bilgiler belirli bir veri modeli ile saklanmalıdır.
Veritabanı Örnekleri
Üniversite- Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi
Hastane-Hasta, doktor, tedavi, araç-gereç, mali bilgiler
Ticari bir şirket- Müsteri, Ürün, Satış, Ödeme, Teslimat bilgileri
Banka-Müşteri, mevduat, kredi kartı, kredi bilgileri


Veritabanı Yönetim Sistemi(VTYS)

Bir veritabanını tanımlamak,yaratmak,üzerinde istenilen bilgiyi aramak, gerektiğinde ekleme-silme-değiştirme işlemi gibi veritabanı ile ilgili her türlü işletimsel gereksinimleri karşılamak için kullanılan geniş kapsamlı yazılım sistemidir. 
Günümüzde kullanılan VTYSler; Microsoft Access (genelde okullarda tercih edilir), Microsoft SQL server, Oracle vb. gibi birkaç veritabanı isimleri sayabiliriz.
Bir veritabanını oluşturan öğeler vardır.Bunlar; 
"Veritabanı > Tablolar > kolonlar > Veri" olarak sıralayabiliriz.

Veri Modeli (Data Model)
Veri Modeli, verileri mantıksal düzeyde düzenlemek için kullanılan yapılar, kavramlar ve işlemler topluluğudur.Her VTYS belirli bir veri modelini kullanır.Günümüzde en çok kullanılan veri modeli "ilişkisel veri modeli"dir.


Veritabanı Sistemlerinin Üstünlükleri

1- Verinin tekrarlanmasını önler.
2- Verilerin Tutarlı olmasını sağlar.
3- Aynı andaki erişimlerde tutarsızlıkların ortaya çıkmasını önler.
4- Verilerin güvenliğini sağlar.

Veritabanı Yapısı



Tablo
Bir veritabanı tablolarda saklanan verilerden oluşur.Tablolar verilerin satırlar ve sütunlar halinde düzenlenmesiyle oluşan veri grubudur.Örneğin,öğrenci bilgilerini veritabanında saklamak için bir tablo oluşturalım.Tablo içindeki her bir bilgi kayıt, sütunlar ise alan olarak adlandırılır.
Örneğin öğrenci bilgileri tablosunda
- Öğrenci Numarası
- Adı Soyadı
- Doğum Tarihi
- Doğum Yeri
bilgileri yer alacaksa

ve tablomuz oluştu.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder